Zdravý vývoj dětí: Jak a kdy začít používat voskovky a pastelky?

Chcete, aby vaše děti začaly kreslit? Nedočkavost rodičů chápeme, ale v případě správného držení pastelek nebo voskovek je lepší nikam nespěchat. Jaké pomůcky pořídit menším dětem, abyste jejich zdravý vývoj motoriky podpořili a ne zkazili? A jak vůbec začít?

 

Předtím, než dětem dáte do ruky klasickou pastelku, je vhodné začít s velkými voskovkami. Trojboké voskovky se dětem velmi dobře drží, při malování mají uvolněnou ruku a díky nácviku s voskovkou se připravují na správný úchop tužky. Malé děti navíc zbožňují syté barvy a velké plochy, tak proč jim to nedopřát? S takovými voskovkami se obvykle začíná ve dvou letech.

 

285A4604_trojhranne

Kde začít? Na zemi!

Posaďte dítě na velký papír na zemi a nechte ho malovat (čmárat) dle své fantazie. Čím menší dítě, tím větší formát papíru. Později můžete podklad přilepit na stěnu nebo dveře a dítě maluje ve stoje, ale nespěchejte na to. I třeba ve čtyřech letech může dítě pořád malovat na zemi. Pokud papír klouže, přilepte ho lepicí páskou. 

Pro malování od 3 let jsou také už vhodné multifunkční pastelky Stabilo Woody 3 v 1, se kterými dítě může malovat na různé povrchy - dřevo, plast, sklo, ale samozřejmě i na základní papír. Jsou široké a nevadí, pokud je dítě nejprve drží v celé pěsti a až později přejde na špetkový úchop. U nás vede malování na okno. A že se vám nechce umývat okna pokaždé, když dítě bude tvořit? Postačí rozprašovač s vodou a hadřík, malý výtvarník si okno umyje sám.

Tyhle pastelky lze na papíru také roztírat vodou jako klasické vodovky, stačí namočit štětec do vody a namalovaný obrázek roztírat. Zábavu si s nimi užijí jak batolata, tak předškoláčci. Pro menší děti bude zajimavé také kreslit na černý papír a pozorovat kontrast barev.

Milovníci dinosaurů se zase nadchnou sadou na malování pro menší děti ve tvaru dinosaurů. Voskovky krásně voní, protože jsou vyrobené z včelího vosku. Dětem se dobře drží a trénují si tzv. pazourkový úchop.

 

P1270606

Podzimní tvoření s nejmenšími dětmi

S dětmi můžete vytvořit i frotáž - na vycházce nasbírejte listy, ty schovejte pod klasický bílý papír a dítě přejíždí trojbokou voskovkou (hranou) přes papír, dokud se neprokreslí struktura listů.

Voskovky můžete využít i venku. Položte papír na kmen stromu a dítě přejíždí voskovkou. Vytvoří se vám struktura kůry. Takto vytvořené obrázky mohou sloužit jako námět pro další aktivity. Od frotáže přes kůru ale tolik nečekejte, musíte vybírat silnější papír, který se o kůru nepotrhá.

Zbytky voskovek můžete zrecyklovat tak, že je upečete v troubě, ve formě na muffiny. Nechte vychladnout a máte opět velkou voskovku, která se dětem bude dobře držet.

 

P1010850

Další kouzla  

S voskovkou můžete také kouzlit. Malým dětem předkreslete bílou klasickou trojbokou voskovkou na bílý papír nějaký obrázek a dítě přetře papír štětcem namočeným ve vodové barvě. Co bylo nakreslené voskovkou, krásně vynikne.

Voskovky ale nejsou jen pro malé děti. Starší předškoláčci mohou vyzkoušet vyškrábavací techniku - voskovkami pokryjí čtvrtku, obrázek přetřou černou tuší (nebo černou pastelkou ze sady Woody) a nechají zaschnout. Po té vyškrábavají libovolný motiv. Velmi oblíbená technika je rozpouštění klasických voskovek fénem na malířském plátně.

 

P1270559

 

Napsala: Vendula Havlíková (@ve_pl), maminka na rodičovské a učitelka v mateřské škole