Kamenná prodejna znovu otevřena!

Okluzor: Proč mívá naše Áďa zalepené oko? A hrozí to i vašemu dítěti?

Když jsme ukázali u nás na instagramu, že naše Áďa nosí brýle, probudilo to diskusi o tom, jak jsme na to přišli. No a teď už půl roku Adélce navíc každý den lepíme oko na 2 hodiny okluzorem, abychom se zbavili další oční vady, která se u ní objevila: tupozrakosti. O co jde?

 

Tupozrakost je taková oční mrcha, protože se většinou jen tak nepozná. Když někdo vidí Áďu s okluzorem, tak se ptá, jestli šilhala... No, ne. Tupozrakost dost často dítě samo nepozná, chová se normálně, jedno oko mu zpravidla pořádně nezaostřuje, ale má přece to druhé oko, které ty informace do mozku doplní. Sice pak špatně odhaduje vzdálenost, hůř se orientuje, ale fakt to hned nepoznáte. Pro tupozraké bývá typické naklánění hlavy na stranu, mžourání. Ale vidět to jako rodič je asi nemožné, kor když o téhle oční vadě moc nevíte. Naopak na vyšetření u očního lékaře se to pozná hned, přirozeně.

IMG-5540_okluz

Tupozrakost se dá léčit. Ale musí se podchytit včas

Adélce tehdy ještě nebyly 4 roky, takže byla v ideálním věku, kdy se dá tupozrakost úplně vyléčit, čímž vlastně máme dost štěstí. „Předškolní věk je většinou posledním obdobím, kdy je možné tupozrakost odstranit, v dospělosti je tento nedostatek v podstatě neléčitelný. S léčbou tupozrakosti pomocí nasazení brýlové korekce, okluze a cvičení očí je třeba začít velmi brzy, ideálně mezi třetím a pátým rokem věku dítěte, kdy je šance na úplné vyléčení velmi vysoká,“ popisuje MUDr. Petra Teplanová, lékařka Dětského očního centra Kukátko.

 

O co přesně jde? Amblyopie, tedy tupozrakost je vada zraku, která postihuje 4 % dětí. Projevuje se sníženou zrakovou ostrostí, kterou nelze upravit jen brýlemi nebo čočkami. „Pro lepší představu: při správné funkci zraku se pozorovaný předmět zobrazuje na sítnicích obou očí a mozek oba spojuje do jednoho prostorového obrazu. Pokud je obraz jednoho oka méně kvalitní, mozek dostává dva rozdílné obrazy, a tak zrakové podněty ze slabšího oka vyřadí, aby nerušily obraz vytvořený zdravým okem. Slabší oko tak mozek postupně potlačí a nepoužívá ho. Zraková dráha ochabuje, až se spojení oka a mozku přeruší a oko zůstává tupozrakým,“ vysvětluje MUDr. Petra Teplanová. Tím se pak člověk prakticky stává jednookým, což se nutně musí promítnout i do běžných činností. 

https://www.dvatatove.cz/drevene-koralky-na-navlekani-s-ptacky--djeco/https://www.dvatatove.cz/kreativni-sada-pro-skolkove-deti-vytvor-si-svuj-ruzovy-svet--djeco/https://www.dvatatove.cz/kreativni-sada-s-lepenim-vesele-obliceje-djeco/

Co děláme? Cvičení dvě hodiny denně

Adélka tedy vyfasovala okluzory (třpytivé, což nám dost pomáhá) a každý den kromě neděle jimi přelepujeme zdravé oko a trénujeme to, které hůř zaostřuje. Občas je to pohoda, občas vzdoruje, občas si do zalepeného oka trochu nabrečí... To asi znáte. Paní doktorka doporučila trénovat dopoledne, kdy je oko odpočinuté, někdy nám to vyjde na lekci malování, Adélka bude nosit okluzor i do školky. „Nejčastěji se používá náplasťový okluzor, který se lepí přímo na kůži, přes nalepený okluzor nosí dítě brýle. Další možností je látkový, který se však doporučuje až na doléčení vady, případně při alergii na náplast, neměl by být samovolně zvolen rodičem. Existují i silikonové okluzory, které se přísavkou přichytí na skla brýlí, i ty se volí v případě alergie,“ vyjmenovává MUDr. Petra Teplanová. Píšete nám o látkových okluzorech, které nosí vaše děti, ale nám paní doktorka zdůraznila, že náplasťový má největší efekt. Tak proč bychom používali ty jiné, které oko zcela nezatemní?

 

IMG_0864_okluz

 

Doporučili nám aktivity na blízko, s drobnějšími předměty. „Vhodné je například obkreslování obrázků, navlékání korálků, vystřihovánky, skládačky, pexesa,“ radí Mgr. Lucie Patočková, ortoptistka z Kukátka. My dost stavíme lego podle návodu (řadu Lego Friends a Lego princezny), kreslíme a malujeme, používáme zažehlovací korálky Hama, také nám doporučili tabulku s magnetickými kuličkami MagPad. Máme teď na e-shopu i nové krásné hry pro podporu jemné motoriky, puzzle, mozaiky, ty se holkám také líbí. Občas Adélce zapneme tablet, kde má nainstalovanou přímo speciální hru od Eda Play, které vyvíjejí přímo aplikace pro děti se zrakovými vadami. Naopak přitom doma nehraje televize. Holky obecně nedostávají do rukou mobil nebo tablet, snažíme se chodit každý den ven, což je pro tuhle oční vadu taky veliká podpora, ale samozřejmě bez okluzoru, protože by se Adélce mohlo něco stát, když nevidí prostorově.

 

https://www.dvatatove.cz/drevena-vkladacka-snek-a-zelva-pro-rozvoj-jemne-motoriky-tooky-toys/https://www.dvatatove.cz/zviratkova-mozaika-s-barevnymi-hribky-pro-rozvoj-jemne-motoriky-tooky-toys/https://www.dvatatove.cz/trpytive-tvoreni-sada-osklive-kacatko--jar-melo/

 

Co nás teď čeká? Budeme trénovat pravidelně, první prohlídka po půl roce ukázala, že se vada nezhoršuje a že jsme na dobré cestě, což je super. Nejspíš budeme v nějaké nižší frekvenci používat okluzor až do 6-8 let, kdy se vývoj zraku dítěte ukončuje. Tak uvidíme...

 

Napsal: Michal. Článek byl zkontrolován s dětskou oční lékařkou a můžete se spolehnout, že informace v něm jsou pravdivé a správné.