Kamenná prodejna znovu otevřena!

Tip na ubytování pro rodinu na Mallorce. Klídek a pohoda v Canyamelu

Pro naši dovolenou na Mallorce jsme si vybrali tenhle apartmán, a protože jsme byli moc spokojeni, rádi ho doporučíme i vám. Měl totiž všechno, co jsme od něj čekali. A papouška navíc. Jdeme na to.

Bylo to trochu kouzlo nechtěného, že jsme se ubytovali zrovna v oblasti Canyamel, o které jsme předtím nikdy neslyšeli, ale na mapě z výšky vypadalo hezky městečko i pláž, kterou jsme si ověřili přes webkameru, a protože tady je obchod, lékárna, několik restaurací, ordinace doktora, pláž, zmrzlina, dvě restaurace na pláži a blízko taky cíl jednoho výletu, rezervoval jsem nám apartmán v objektu Sureda (odkaz najdete ZDE) a moje požadavky byly jasné. Chtěli jsme dvě ložnice, společnou místnost, dobře vybavenou kuchyň, balkón, dochozí vzdálenost k moři a samozřejmě bazén.

ubytovani mallorca21

Apartmánový komplex – tedy dvě bytové pětipatrové budovy – sice z ulice vypadá nenápadně, ale vnitroblok je moc fajn. Za příplatek 5 eur na den tady můžete parkovat hned pod okny, ale není to nutný výdaj. Okolní ulice jsou sice hlavně o víkendu nacpané a je těžké najít něco k zaparkování, ale ve všední dny se tady chytnete. Bez placeného parkovacího místa jsme se obešli celých 20 dní. Do komplexu se dostanete přes kódový zámek, k němuž vám přijde přístup do mailu v den vašeho příjezdu nebo ještě předtím. A i když sem dorazíte v noci, žádné obavy, recepce je večer a v noci sice bez obsluhy, ale klíče k vašemu pokoji vám nechají ve skříňce vedle pokojových dveří pod kódem, který vám také pošlou do soukromé zprávy. Často jsme si tam ty klíče dávali, i když jsme šli na pláž a do bazénu, abychom je někde nevytratili.

ubytovani mallorca27

V objektu je výtah, který se sice dvakrát během našeho pobytu rozbil, ale vždycky ho opravili do několika hodin. Samotný pokoj má všechno, co jsme od něj čekali. První, co nás zajímalo, byl výhled. Z hlavní místnosti a ložnice jsme ho měli, stejně jako všechny pokoje tady, do vnitrobloku na bazén. Okna do ulice nebo do prosvětlené spojovací chodby mají druhé pokoje – u nás to byl ten dětský, ale stejně tam děti opravdu jen spaly a celý den jsme kvůli vedru měli zavřené okenice i okno, aby se místnost nezahřívala.

ubytovani mallorca18

Tím volně přecházím k vybavení. Klimatizace tu je a funguje, celý večer jsme ji měli na 23 stupňů a bylo nám fajn, i když venku teploty šílely kolem 35 stupňů ve stínu. V apartmánu je pračka, myčka nádobí, velká lednice, trouba, toustovač, varná konvice, mikrovlnka a kávovar na kapsle všech velikostí. Také samozřejmě televize a v koupelně fén. Kuchyň má vybavení základní, ale dostačující. Nic jsme si dokupovat nemuseli a hned po příjezdu jsme si řekli o novou pánev a větší věšák na prádlo – bez problémů nám vše dali.

ubytovani mallorca20

Pohodoví lidé – klidná dovolená

Velkou výhodou tohoto ubytování je majitel. Sympatický mladý Španěl, který je komunikativní, vstřícný a tolerantní k dětem, a jeho manželka je mladá sympatická Češka z Pardubic, která vám ochotně pomůže, pokud by vás trápila jazyková bariéra.

Moc se nám líbila taky celková nálada ubytování. Nikdo vás moc neprudí, dětem nikdo nezakazuje skákat do bazénu ani se koupat později večer, ale možná i proto, že tady docela dobře platí vzájemná ohleduplnost a po desáté večer je tu krásný klídek. Jen jeden večer jsme měli problém, že pod okny pokoje našich dětí byl mejdánek a grilovačka až do půlnoci, ale tak jsme děti nechali spát v ložnici na druhé straně apartmánu s okny do vnitrobloku, a bylo vyřešeno. Vždyť jsou prázdniny.

ubytovani mallorca26

Lehátka bez ručníků a půjčovna výbavy k vodě

A představte si, NIKDO si tady hned po ránu nedává jako buran ručníky na lehátka u bazénu. Šok, že? :) Lehátek kolem bazénu je tak pro šest rodin, a i když byla obsazenost apartmánů větší, vždycky jsme se nějak vešli – když už ne k lehátkům, tak alespoň k posezení pod pergolou.

Po předchozích hostech tady zůstává dost vybavení jak do bazénu, tak na pláž, a proto dost ušetříte, protože si můžete na celý svůj pobyt půjčit kruh, lehátko, slunečník nebo křesílko na pláž. Klidně vám dovolí si ho „rezervovat“ a odnést k apartmánu, abyste měli jistotu, že ho budete mít celou dobu, a než odjedete, zase vše vrátíte pod schody vedle recepce. My jsme takto strávili několik super dní na pláži pod dvěma slunečníky, které jsme si tady spolu s kempinkovými židličkami půjčili.

ubytovani mallorca23

Za poplatek 20 eur na den si můžete vypůjčit taky paddleboard a vyrazit na výlet. Zkusili jsme na jedno odpoledne, pan majitel nám půjčil i vestičky pro děti a vypluli jsme na malou, pěšky nepřístupnou, kamínkovou pláž jen kousek vzdálenou od té hlavní písečné.

Samotný bazén má asi 20 metrů, dá se v něm zaplavat spíše dopoledne nebo večer, přes den je občas obložen dětmi. Ale jak píšu, vše je o domluvě, fakt se mi líbilo, že si tady i děti z různých rodin společně hrály, půjčovaly si vybavení a všichni s tím byli v pohodě. My jsme sami jedno dopoledne pořádali hru pro naše děti, chlapečka z Německa a holčičku z Norska. Součástí bazénu je chrlič vody, vířivka a dvě podvodní lehátka. A samozřejmě sprcha.

ubytovani mallorca15

Kuřáky potěší, že tady mají místo, kde si mohou posedět u cigárka a současně být u bazénu. A ještě jedna záležitost – je tu plně vybavený gril, tedy i s podpalovačem, dřevěným uhlím atd. Snad jste šikovnější než my – my, zhýčkaní plynovým grilem, jsme to dřevěné uhlí nerozpálili. Resp. asi by se to po dalších 10 minutách povedlo, ale když ze mě v tom horku odkapával pot na zem, vzdal jsem to.

Z komplexu vedou vrátka přímo k malému dětskému hřišti, kde je houpačka pro dvě děti, klouzačka a prostor na míčové hry. Jiné, hezčí hřiště tady v letovisku bohužel nenajdete, ale myslím, že vám chybět nebude.

ubytovani mallorca25

Pláž Canyamel

Hlavní pláž v Canyamelu je super. Jen jeden den byla část zavřena kvůli velkým vlnám a červená vlajka a páska omezovaly vstup asi na polovinu pláže, ale jinak nám poskytla dny, kdy byla voda klidná jako rybník, a někdy zábavné vlny, které naše děti milovaly. Pláž hlídají plavčíci, není moc dlouhá, ale místo jsme si vždy našli. Pronájem lehátek se slunečníkem není nejlevnější, stojí 16,50 eur na jeden den, ale s výbavou z apartmánu si vystačíte pohodlně. Pláž je písečná a oproti jiným plážím na Mallorce je téměř bez řas. Některé dny až později večer kolem osmé byla voda špinavější při přílivu, ale přes den krása.

ubytovani mallorca28

Když se vydáte po pláži směrem doleva (na východ) a projdete šikovně za terasou opuštěné restaurace, dostanete se na příjemnou stezku mezi stromy po pobřežním útesu a cestička vás zaprvé dovede k místu, kde se dá koupat „ze skály“ i s možností skákání do vody z lana, a zadruhé: cesta končí u schodiště, jež vás vynese k místní nejoblíbenější turistické atrakci – jeskyni Arta. Je zbytečné k ní jezdit autem, máte ji opravdu ve fajn dochozí vzdálenosti. 

Přímo na pláži Canyamel jsou jen dva středně velké hotely a dvě plážové restaurace, kde se dá obědvat, večeřet, přes den koupit nápoje, nanuky. Ale levnější je zajít jen asi 100 metrů uličkou na „hlavní promenádu“, kde je několik obchodů, včetně potravin EROSKI. Tam jsme dokupovali zásoby jako vejce, pečivo, máslo... A na velké nákupy jsme jezdili do velkých supermarketů MERCADONA, které mají velký výběr a dobré ceny.

ubytovani mallorca13

Neposedný papoušek

A na závěr, pokud budete mít štěstí, možná uvidíte kolem apartmánů poletovat exotického papouška. Pro vás to bude zábava, ale pro pána, co ve vedlejší ulici vlastní restauraci a papoušek mu týden co týden uletí do stromoví, to musí být už o nervy. Jeden večer jsme ho pozorovali, jak si pod stromy přinesl židličku, talířek s krmením a lákal papouška dvě hodiny k návratu. Povedlo se, ale tušíme, že nezdrhnul poprvé. 

Apartmány v Canyamelu doporučujeme, naše hodnocení v poměru cena vs. výkon je 10 z 10.

ubytovani mallorca16

 

ubytovani mallorca17 

ubytovani mallorca19 

ubytovani mallorca22