Kamenná prodejna znovu otevřena!

Recenze: Vesnické muzeum a herna ze slámy. Tohle děti baví

V naší nové letní knize Výlety za babku jsme vám přinesli 100 tipů na levné letní výlety, tohle muzeum už se nám sice do tisku nedostalo, ale rozhodně stojí za návštěvu. Jihočeské zemědělské muzeum v Týnu na Vltavou je program klidně i na půl dne. Poučí a pobaví.

 

Začneme zostra, tím, co u výletů musíme vědět předem. Za kolik? Rodinná vstupenka stojí 350 korun a koupíte ji hned u vstupu, kde se rovnou můžete v horkých dnech osvěžit limčou nebo nanukem. Případně si objednat něco malého na zub. Bistro je součástí vstupní pokladny a s jídlem se můžete posadit i venku do dvora.  

IMG_5245

Naše dvojčata, toho času zamilovaná do hororové Wednesday, která v netflixovém seriálu píše knihu na psacím stroji, neodolala v průchozí chodbě několika starším psacím strojům a zkoušela také, jako Wednesday, něco napsat. Leč, stroje byly už dost jeté a nefungovaly, na což nás upozornila i obsluha, ale alespoň to klapání klávesnic a "jakože psaní" jsme si užili.

Po vstupní svačince jsme se vydali rovnou ho agrohopsária, to je zemědělská otevřená hala plná sena a balíků slámy. Je tam dovoleno skákat, běhat, podlézat a řádit. Stejně jak jsme to jako děti dělávali u dědy na vesnici po sklizni. 

IMG_5252

Dnes už moc dědů a babiček, co by měli stodoly plné slámy není, a tak je tohle oblíbená atrakce. Děti u toho mají rovnou i výhled do kravína, ale přímo ke kravičkám se z bezpečnostních důvodů vstupovat nesmí. Ale ucítíte je, takže zážitek je to i tak intenzivní :-)

Celý venkovní areál muzea je současně expozicí zemědělských strojů. To jistě potěší technické nadšence. Do jednoho z nich se dá i nastoupit, případně si můžete osedlat traktorový trenažér. Prťata si mohou půjčit traktůrky šlapadla a projet se kolem dokola. Anebo si za příplatek můžete na recepci vyžádat i elektro traktůrek.

IMG_5247

IMG_5292

Byla to trochu náhoda, že jsme byli v areálu zrovna sami a věnovala se nám průvodkyně, a tak jsem se dostali i ke krmení oveček v jejich výběhu, to běžně v programu není, ale jak pravila paní na pokladně, bude-li o to mít zájem větší skupinka, je možné se na tom předem u vstupu domluvit. Od oveček a koz jsme se šli podívat na lamu, prasátka, holuby, králíky... Směrem do polí se můžete jít projít po naučné stezce o medu.

IMG_5278

Prohlídku půdy, kde je hlavní muzejní expozice, jsme si nechali až na závěr. A překvapivě jsem tam strávili nejvíce času. Výstava o historii zemědělství a sedláctví je vytvořena interaktivně, přehledně a zábavně. Reálně vám zabere tak 30-40 minut maximálně, ale díky přítomnosti dětského koutku je předem jasné, že dostat odsud děti bude složitější úkol. Aby ne. V koutku si mohou hrát na včelaře, chovatele králíků nebo zahradníky a nám to všechno připomnělo americká muzea, která jsou obecně spíše jako herničky. 

IMG_5321

 

 

IMG_5304

 

Kromě toho si můžete osahat rouno, čerstvé, vyprané i zpracované. Vyzkoušíte si tkaní látky, mletí mouky na kameni, děti mohou vytahovat myšky z obilí a zachránit tak sklizeň atd. 

Jihočeské zemědělské muzeum se nám líbilo, vstupné odpovídá kvalitě a když natrefíte na den, kdy tu nebude narváno, budete nadšeni. Dáváme 10 bodů z 10, není co vytknout.

Další tipy na Výlety za babku najdete v této nové knize.

 

Tipy, kde se ubytovat v okolí:

 

Užijte si výlet v klídku a ubytujte se třeba v tomhle malebném kempu s výhledem na řeku. Jestli vás láká spíš kemp s bazénem a dětským hřištěm, ta zkuste Rusalku, odkaz najdete zde. Anebo krásný Pivovarský dvůr, kde je koupací jezírko a prý i skvělá česká kuchyně.

 

IMG_5310 2

 IMG_5314

IMG_5322