Kamenná prodejna znovu otevřena!

Recenze: Růžové stolky se židlemi. Průšvih nebo dobrý nákup?

Už to bude půl roku, co jsme holkám pořídili jejich vlastní pracovní stoly do jednoho z jejich pokojíčků. Vzhledem k tomu, že čím dál častěji chtěly sedět u stolu a malovat, vystřihovat, nebo třeba jen listovat obrázkovými časopisy, rozhodli jsme se, že nastal čas jim vytvořit pracovní místo v jejich vlastním prostoru, aby mohly tvořit v soukromí. Anebo jako doposud s námi v hlavní mísnosti, prostě jak si zvolí. Vždycky, když se stolky mihou někde v instastories, zasypete nás dotazy, jak s nimi jsme spokojeni. A protože na to nejde odpovědět jednou větou, sepsali jsem tenhle obsáhlejší článek.

 

Jaké stoly to jsou a proč jsme si je vybrali

Stoly jsme si vyhlídli na Favi.cz v době jarní karantény, když jsme rekonstrovali babičce a byt a vybírali tam nábytek pro ni. Padly nám do oka samozřejmě barvou, tedy hlavně holkám, protože je ta jedovatě-růžová paráda samozřejmě zaujala. Ano, zapojili jsme se je do výběru taky, už proto, aby svá pracovní místa měly rády. Sestava se jmenovala Comfort a je od belgické firmy Vipack, obsahuje židli, stůl a led lampičku a pořizovací cena byla kolem 6 tisíc korun. Dnes už jsem stejnou nenašel, ale pod tímhle odkazem se občas mihnou podobné, jen bez té lampičky. Asi nejpodobnější sestava té, kterou máme doma, je tahleDůležité pro nás bylo, že jak stůl, tak židle, jsou polohovatelé a rostoucí s dítětem. Výrobce uvádí, že vydrží dětem až do dvanácti let.

stoly 2

 

Je to kvalitní?

Je to kombinace dřeva (deska stolu), plastů (sedátko, opěrátko, části stolu) a kovu (konstrukce). Máme zatím půroční zkušenost, takže o výdrž materiálu vám toho moc neprozradíme, ale přestože celá za sestava není zrovna masiv, má celkem solidní stabilitu. Stůl je vymyšlený perfektně - desku můžete dát dítěti rovně a nebo mírně naklopit, aby si mohlo opřít třeba i celý loket, když se učí psát. (I když úplně nejlepší na učení psaní je poloha na zemi, o tom jsme psali v tomto článku.) Co považuju za nejslabší část celé sestavy, to je židle - podrobněji k ní později. Povrch stolu je dobře omyvatelný a když náhodou něco zůstane (lihovky), tak třeba nano houbička si s tím poradí, aniž byste sedřeli i lak nebo barvu. Deska je navíc dost prostorná. K dokonalosti možná chybí už jen nějaký výřez na hranách, který by zastavil před pádem rozdováděné pastelky.

 

Variabilita

Když dítě nadzvedne desku stolu, objeví pod ní úložný box. Představa: děti si tam uloží papíry a psací potřeby. Realita? Je to plné odstřižků a nepořádku z malování, který tam lišácky holky nahází v okamžiku, kdy si po sobě mají uklidit :-) Takže ano, občas uděláme razii a vyčistíme boxy zase do kultivovanější podoby. Jednou jsem tam našel schované také plyšáky, barbíny a panáčky tlapkové patroly přikryté peřinkou. Podle Marušky tam měly tajný úkryt. Tlapky!? Do akce! Součástí je také kovová opěrka na knihu, sešit, cokoliv... a ke stolu patří i plastový kelímek, který výrobce zamýšlí k zavěšení z boku stolu, ale to není moc praktické, protože si ho děti nohou shazují anebo z něj vyletí pastelky, když drcnou do stolu.

stoly 6 kopie

Židle až pro starší

Židle jsou s otazníkem, rozhodně ve čtyřech letech neodpovídají tomu, jak by děti měly u stolu správně sedět. Výrobce říká, že sestava je vhodná od tří let, ale s tím nesouhlasíme, ať jsme nastavovali jak jsme chtěli, dětem nohy visely bez odpory na zemi, a to je špatně. Takže jsme jim pod nohy přidávali ještě krabici, stupínek nebo opěrku. I samolepky na židlích a stolečku začínají na 115 cm u stolu a 145 cm tělesné výšky u židle. A takhle vysoké přece tříleté děti nejsou ani náhodou. Ale zboží jsme přesto nevraceli, řekli jsme si, že jim ty podložky pod nohy dáme a případně do toho dorostou. Navíc u jídelního stolu, kde sedí více, mají rostoucí židle se správnou oporou nohou.

stoly-1

Lampička

Přímo na desce je připravený držák na bílou LED lampičku, kde si děti letmým dotykem mohou nastavit hned tři úrovně intenzity světla. Lampička je skvělá, mimo jiné i proto, že ji neopatrné děti mohou nelítostně čapnout a otočit si ji do vyhovující polohy. Je z měkkého plastu a vydrží i hrubější zacházení, je ohebná a dá se klopit tak, aby neoslňovala v úrovni očí, ale svítila jen na práci, kterou děti mají rozdělanou.

Naše hodnocení téhle sestavy je tedy 6 bodů z 10, lepšímu skóre ubraly židle a pár detailů, které prostě mohly být lepší. Ale jak vidíte, stoly jsme nevrátili a vidíme, že do nich holky už dorůstají. A i když tam chvilku budhou posedávat s visícíma nohama nez opory, tak je to pro nás pořád lepší možnost, než aby s oporou byly nalepené na tablet. Ne, že by je nalákal, ale malování a dětské časopisy je moc baví.

stoly 4