Kamenná prodejna znovu otevřena!

Prstové barvy: Jak s dětmi začít?

Přemýšlíte, že byste doma s dětmi vyzkoušeli prstové barvy? Super! Určitě vám v tom fandíme, ale aby to pro vaše dítko mělo smysl a vy přitom neztratili nervy, je dobré držet se základních rad. Co vás společně bude bavit? Vyzkoušejte tipy Venduly Havlíkové, učitelky z mateřské školy.

 

Než vůbec začnete tvořit, je třeba pořídit kvalitní barvy určené pro malování prsty. Nejlépe tedy takové, které dítěti neublíží, pokud barvu olízne nebo se s ní ušpiní na kůži (což se obojí může stát, ani nevíte jak). Také je důležité myslet na to, aby šla barva dobře vyprat z oblečení, umýt z nábytku nebo dětských rukou. Prodávají se barvy v kelímku i v tubě. Barvy v kelímku nejsou pro první tvoření praktické, dítě do nich máchne ruchou a smíchá je, což zpátky nevrátíte. Je lepší pořídit barvy v tubě, abyste vymáčkli jen požadované množství. Můžete vyzkoušet prstové barvy Jar Melo v tubě, které jsou ředitelné vodou, a tak splňují všechny popsané aspekty.

 

S prstovou barvou můžete začít už mezi prvním a druhým rokem. Je potřeba počítat s tím, že dítě bude špinavé. Pro začátek zvolte pouze jednu barvu a nechte dítě malovat. Postupně barvy přidávejte. Pokud totiž dáte dítěti hned všechny barvy, smíchá si je a ve výsledku bude malovat jen hnědou barvou.

 

285A7953

 

Barvy v sáčku jako první seznámení

 

Jako jednu z prvních seznamovacích aktivit s barvou pro nejmenší děti jsem zvolila "Kouzelný sáček". Do uzavíratelného igelitového sáčku (prodávají například v Ikea nebo DMku) nanesete barvu a dobře uzavřete. Nechte dítě, ať rozmazává barvu prsty. Tato aktivita má velkou výhodu, na kterou budete později s láskou vzpomínat - dítě zůstává čisté. Později můžete dát do pytlíku dvě barvy a nechte míchat další odstíny a barvy doplňkové.

 

IMG_5225

 

Umělecká díla jako první výzva

 

S prstovou barvou už zvládnete společně vytvořit první dětská umělecká díla. Zkuste otisky rukou, nohou a prstíků. Můžete také dětem vyrobit molitanová či bramborová razítka.

 

Tip: Pokud se vám nechce razítka tvořit, najdete je zde na e-shopu v Kreativním kufříku s prstovými barvami. Razítka se vsouvají do přiloženého držáku, dobře se budou držet i těm nejmenším výtvarníkům. V kufříku také najdete tipy na tvoření a všechny potřebné pomůcky včetně prstových barev. Plechový kufřík vám může posloužit pro uschování prvních výtvarných pokusů dětí.

 

285A7998

285A7937

 

Kulička a ledové barevné kostky

 

Velkou motivací k tvoření bývají různé zábavné aktivity. Zkuste do tvořítek na led rozmíchat barvu s vodou, doprostřed dát dřevěné špachtle a v mrazáku zamrazit. Dítě pak maluje barevným ledem.

 

Další zájímavou aktivitou, která bude malé děti určitě bavit, je krabice se skleněnou kuličkou. Do krabice (nebo víka z krabice od bot) vložte papír, na některá místa naneste společně barvu a nechte dítě, ať natáčí krabici na strany a skleněnkou barvu rozválí.

 

Napsala: Vendula Havlíková (@ve_pl), maminka na rodičovské a učitelka v mateřské škole