Kamenná prodejna znovu otevřena!

Jednoduché hry, které naučí vaše děti poznávat barvy

Jak naučit děti rozlišovat barvy zábavnou formou, tak aby to vlastně nebylo ani učení, ale hra? Začít můžete už v 18 měsících věku. Co přesně ale (ne)dělat?

 

Pokud chcete s vaším dítětem začít trénovat základní barvy, je vhodné zapojit je do běžné řeči, při hraní, při oblékání a podobně. Můžete také používat příměry - žlutá jako sluníčko, zelená jako travička. Ale nedoporučuje se pojmenovávat barvy přímo dle nějakých předmětů, například sluníčková nebo travičková. Dítě si názvy zafixuje a barvy pak nebude pojmenovávat správným názvem.

 

Udává se, že seznamovat děti s barvou můžete od 18. měsíce. Ale tak jako všechny dovednosti, i toto je velmi individuální. Některé děti se naučí barvy pojmenovat až v předškolním věku. Důležité ale je, že dítě zvládne barvy třídit.

 

Jak natrénovat třídění?

 

Pro třídicí hry můžete použít barevné kelímky, do kterých dítě přiřazuje barevné bambulky, knoflíky, Lego Duplo, míčky a podobně. Při této aktivitě si dítě procvičuje i jemnou motoriku. Pokud nemáte doma barevné kelímky, můžete využít roličky od toaletního papíru, které natřete barvami, případně obaly na vajíčka, kdy každou z prohlubní vymalujete jinou barvou.

 

Starší děti mohou trénovat posloupnost, do řady dejte barevné předměty, dle nějakého klíče, a dítě v řadě pokračuje.

 

Další zábavná aktivita je s barevnými papíry, na které děti dávají připravené předměty dané barvy. Později si děti předměty můžou hledat v pokojíčku samy. Můžete k tomu využít i pastelky, které máte doma.

 

P1011053

 

Tip: Pro takto malé děti jsou vhodné pastelky Stabilo Woody (jsou silnější a mohou je držet jako pazourek, dinosauří voskovky z včelího vosku i trojboké voskovky, které vašim dětem usnadní nácvik správného držení tužky.

 

https://www.dvatatove.cz/stabilo-woody-3v1-pastelka--vodovka--voskovka-6-kusu/
https://www.dvatatove.cz/dinosauri-voskovky-v-darkovem-baleni/
https://www.dvatatove.cz/trojboke-voskovky-pro-mensi-deti---12-kusu-zdrave-kresleni/

 

Další poznávání barev

 

 

  • Další výtvarnou aktivitou se děti mimo barev učí i pozornost. Předkreslete barevné puntíky, do kterých dítě obtiskává prsty namočené v barvě dle předlohy. (Na to jsou super prstové barvy v tubě Jar Melo.)

 

  • S pastelkami Stabilo Woody si mohou děti vyzkoušet roztírání, nakreslete barevný kruh a dítě ho pak vybarvuje štětcem namočeným do vody. Pastelky fungují podobně jako vodová barva. Aktivitu můžete ozvláštnit použitím kostky, na které jsou barvy, dítě vybarvuje ten kruh, jaká barva mu padne na kostce. Použijte klasickou tvrdou čtvrtku, aby se papír nepromočil.

 

P1010842

 

  • Milovníky dinosaurů nadchne přikládání voskovek ve tvaru dinosaura na předkreslený obrys, který má stejnou barvu jako dinosaurus.

 

  • Se staršími dětmi si můžete zahrát novou hru s motivy dinosaurů nebo cupcaků - hází se dvěma kostkami, na kterých jsou základní barvy, a dítě musí co nejrychleji najít obrázek, na kterém jsou obě barvy z kostek.

 

https://www.dvatatove.cz/hra-na-postreh-a-uceni-barev-cupcaky--tm-toys/
https://www.dvatatove.cz/hra-na-postreh-a-uceni-barev-dinosauri--dodo/
https://www.dvatatove.cz/stabilo-woody-3v1-arty---pastelka--vodovka--voskovka-10-kusu-s-orezavatkem/

 

U každé aktivity nezapomeňte komentovat jakou barvu dítě třídí, jaký barevný předmět drží v ruce, trénovat můžete i při oblékání či pobytu venku.

 

Napsala: Vendula Havlíková (@ve_pl), maminka na rodičovské a učitelka v mateřské škole