Kamenná prodejna znovu otevřena!

Triky, jak rozvíjet dětskou motoriku podle věku

Jemná motorika je dovednost, která je důležitá nejen pro správné držení tužky a zvládnutí psaní a čtení, ale také pro plynulý vývoj řeči, koordinaci ruky a oka. Jak začít s dětmi trénovat jemnou motoriku a kdy je ten správný čas?

 

Kojencům, klidně ještě před prvním rokem, můžete dát krabičku od vytahovacích kapesníků, ve které jsou ponožky a dítě je vytahuje. Další aktivitou pro tak malé děti, která stojí za vyzkoušení, může být vytahování ponožek z míčku Oballu (velký děrovaný míček). Zábavné pro děti bude také vyndávat barevné bambulky z metličky, kterou najdete ve vaší kuchyni. U toho se ale samozřejmě nikdy neobejdou bez vašeho dozoru. Starší děti mohou kuličky po „vytěžení“ vytřídit podle barev.

 

https://www.dvatatove.cz/balicek-plny-zabavy-prasatko-peppa-jiri-models/https://www.dvatatove.cz/duhove-lodicky-do-vany/https://www.dvatatove.cz/moje-prvni-mozaika-eureka-kids/https://www.dvatatove.cz/malovani-vodou-podmorsky-svet-eureka-kids--k-opakovanemu-pouziti/https://www.dvatatove.cz/dlouhe-samolepky-na-podlahu--zeleznice--silnice-a-dalnice-mideer/https://www.dvatatove.cz/kreativni-nalepovaci-sada-exoticka-zvirata-mideer/

 

 

Co najdete doma, můžete využít. Nevěříte?

 

Vaše dítě si trénuje jemnou motoriku i při každodenních činnostech, jen to možná tolik nevnímáte - vaření, míchání, krájení, otvírání, šroubování (víčko láhve), mačkání, oblékání, přesypávání.

 

P1010889-brcko

 

Aktivity si můžete vytvořit z toho, co právě najdete doma:

  • navlékání těstovin penne na brčka, která jsou zapíchnutá v plastelíně,
  • těstoviny mohou děti navlékat na šňůrku, těm menším to půjde snáz, než klasické korálky, ke kterým se dítě dopracuje,
  • provlékání vatových tyčinek do předem zkráceného brčka,
  • malování do mouky,
  • odlepování předmětů přilepených izolepou.

 

Všechny aktivity máte vážně vytvořené za pár minut a děti zabaví na dlouho.

 

P1010861-tiskatka

 

Razítka, voda i kapátka

 

Nedílnou součástí  rozvoje jemné motoriky je malování, lepení, modelování s modelínou a později stříhání. Dětem můžete malování ozvláštnit tím, že nebudou malovat klasicky, ale použijí prstové barvy a namísto štětce zkusíte využít dřevěné špachtle nebo vatové tyčinky.

 

Děti budou také určitě bavit razítka. Pro nejmenší volte velká, aby se jim dobře držela. (V této výtvarné sadě s prstovými barvami najdete razítka, která se vsouvají do přiloženého držáku, tiskat pak zvládnou i batolata.)

 

Ozvláštnit práci s barvou můžete i pipetkou (kapátkem). Dítě kape barvu na vatové tamponky, které můžete dokreslit jako zvířátka. Kapátko koupíte za pár korun v lékárně.

 

P1011157-rybicky

 

Děti budou rozhodně bavit také aktivity s vodou. Do nádoby nalijte vodu a z chlupatých drátků vytvořte rybičky a udici. Dítě bude lovit rybičky pomocí udice.

 

Vyndávat z vody mohou děti i míčky či víčka od ovocných kapsiček. Dejte dětem do ruky lžíci, naběračku (děrovanou) nebo kuchyňské kleště, užijí si spoustu zábavy.

 

Přelévání vody do různých nádob a kelímků děti také zaujme. V drogerii můžete koupit mini bombičky do koupele, které umí obarvit vodu. Bombičky rozpusťte v kelímcích s vodou a nechte ve sprše dítě barvy míchat a vodu přelévat.

 

Učení může být vážně zábava!

 

Napsala: Vendula Havlíková (@ve_pl), maminka na rodičovské a učitelka v mateřské škole

 

https://www.dvatatove.cz/moje-prvni-puzzle-4v1-baletka-eureka-kids/https://www.dvatatove.cz/sada-drevenych-magnetek-princezny-eureka-kids/https://www.dvatatove.cz/tvoriva-vyskrabovaci-sada-jednorozci-eureka-kids/https://www.dvatatove.cz/drevena-vkladacka-snek-a-zelva-pro-rozvoj-jemne-motoriky-tooky-toys/https://www.dvatatove.cz/magneticke-bludiste-s-kulickami-mesto-tooky-toys/https://www.dvatatove.cz/kreativni-sada-s-nalepovanim-svet-zvirat/