Trojúhelník, čtverec, kruh, obdélník. Jak děti začít učit tvary?

Pozná vaše dítě trojúhelník, čtverec, obdélník nebo kruh? Ne? Nevadí! V novém článku se zaměříme právě na geometrické tvary, na učení jejich rozlišování a pojmenování. Jaké hry pro děti volit, aby se učily předmatematickým dovednostem a bavilo je to?

 

Na úvod pro vás máme jeden tip: velkým pomocníkem pro učení tvarů můžou být nalepovací silnice či železnice na podlahu, které koupíte i u nás v e-shopu. Z této silnice si na podlaze vytvořte tvary – čtverec, trojúhelník, obdélník. Kruh pak vytvoříte z nalepovacích zatáček. Samolepky lze snadno z podlahy opět odlepit. A jak pokračovat dále?

 

IMG_1914

 

Začínáme s tvary: Zkuste třídění

 

Začněte jako při učení barev, nejdříve zařaďte hry třídící, aby dítě pochopilo rozdílnost tvarů. Z papíru si vystřihněte tvary menší a do připravených předloh na podlaze dítě třídí. Starší děti třídí běžné předměty, aby se naučily, že tvary jsou všude kolem nás. 

 

Aby si dítě tvary dobře zafixovalo v hlavě, může připravené tvary na podlaze přejíždět autíčkem nebo po nich chodit. Také může na obrys skládat víčka od pet láhve nebo kostičky Lega Dupla.

 

Zahrajte si také pohybovou hru, kdy budete říkat, do kterého nalepeného tvaru má dítě skočit. Role si můžete otočit a pokyny říká dítě. Schválně, která varianta u vás bude vyhrávat?

 

IMG_1972

 

Vyšší geometrická

 

Z plastelíny si připravte malé kuličky a pomocí párátka spojujte do určitého tvaru, můžete předkreslit předlohu, podle které dítě tvary sestavuje. 

 

Předkreslete černým fixem tvar na papír, dítě pomocí prstových barev dělá obtisky na obrys. 

 

Tvary se nemusíte učit pouze doma, venku na vycházce můžete stavět z klacíků či kamínků.

 

IMG_1963

 

Barevné geometrické kouzlo

 

Vyzkoušejte i geometrické kouzlo - budete potřebovat dva ubrousky, na které nakreslete fixem dva totožné tvary. Jeden černobílý a druhý barevný. Nalejte na tácek vodu. Položte černobílý obrázek na barevný a oba položte na vodní hladinu. Dítě sleduje, jak se obrázek vybarví. Nemusíte použít fix, ale dobře to půjde i s pastelkami Stabilo Woody 3v1.

 

https://www.dvatatove.cz/chodnikove-kridy-s-praktickym-drzatkem/https://www.dvatatove.cz/tekute-kridy-na-tabuli-jar-melo--6-ks/https://www.dvatatove.cz/balicek-plny-zabavy-dobrodruzna-sada-jiri-models/https://www.dvatatove.cz/balicek-plny-zabavy-romanticka-sada-jiri-models/https://www.dvatatove.cz/moje-prvni-mozaika-eureka-kids/https://www.dvatatove.cz/malovani-vodou-princezny-a-jednorozci-eureka-kids--k-opakovanemu-pouziti/

 

 

Hra na detektivy

 

Aby dítě pochopilo, že i různé předměty mají určitý tvar, zahrajte si hru. Připravte si několik „lup“ z pevného papíru v různých tvarech. Doprostřed můžete dát folii místo skla nebo můžete nechat prostředek prázdný. Dítě chodí po bytě s lupou a ukazuje na stejný tvar předmětu jako má tvar lupy v ruce. 

 

Nejen u aktivit, ale i při každodenních činnostech a pobytu venku nezapomeňte tvary pojmenovávat a upozorňovat na ně, učení pak půjde samo!

 

Napsala: Vendula Havlíková (@ve_pl), maminka na rodičovské a učitelka v mateřské škole