Kamenná prodejna znovu otevřena!

Písmena: Jak začít s jejich poznáváním?

Není nutné, aby dítě před vstupem do školy znalo písmena. Ale pokud váš potomek jeví zájem o písmenka, máme pro vás tipy na aktivity, které toto senzitivní období podpoří.

 

Pokud doma ještě nemáte žádnou písmenkovou sadu, tak k následujícím aktivitám určitě využijete Zvířátkové edukativní puzzle s dřevěnou abecedou, které nabízíme u nás v e-shopu. Tato abeceda je velmi multifunkční, využijete ji i k dalším aktivitám či k učení anglických slovíček. Nejdříve si z jednotlivých dílků sestavte abecedu, poté nechte dítě vkládat dřevěná písmena do vlisů na skládačce.

 

P1290295_pismenka

 

Jak ještě využít sadu s písmeny?

 

Na jednotlivých dílcích puzzle jsou navíc nakreslená písmena tak, jak se píší, s pomocnými šipkami. Dítě si je může prstem obtahovat nebo dle vzoru skládat z vatových tyčinek.

 

Z dřevěných písmenek můžete také skládat slova ze začátku dle předlohy, nicméně uznáváme, že jde o písmena anglické abecedy a každé je v sadě jen jednou, takže to od rodiče bude vyžadovat trochu vynalézavosti.

https://www.dvatatove.cz/zviratkove-edukativni-puzzle-s-drevenou-abecedou/https://www.dvatatove.cz/zviratkove-edukativni-puzzle-s-drevenymi-cislicemi/https://www.dvatatove.cz/puzzle-pro-nejmensi-kde-bydli-zviratka-ludattica/https://www.dvatatove.cz/chodnikove-kridy-s-praktickym-drzatkem/https://www.dvatatove.cz/detektivni-puzzle-s-lupou-mesto-ludattica/https://www.dvatatove.cz/hra-na-postreh-a-uceni-barev-cupcaky--tm-toys/

 

Pomocí prstových barev v tubě si můžete vytvořit zvířátkovou abecedu. Otisky rukou dotvořte do různých zvířat, které začínají na vámi vybrané písmeno. Obrázky si schovejte a můžete je později využít k přiřazování.

 

Dřevěná písmenka zabaví děti i na cestách! Připravte do pytlíku písmena a pak si jedno vytáhněte a snažte se na něj vymyslet, co nejvíce slov.

 

první část

 

 

Další hry doma i venku

 

Písmenka si můžete přepsat na samolepicí lístečky a ty pak lepit na předměty či nábytek, opět dle toho na jaké písmeno daná věc začíná.

 

Při pobytu venku si písmena předkreslete křídami na zem. Hodit se vám budou omyvatelné chodníkové křídy s praktickým držákem. Díky držáku se menším dětem bude dobře křída držet a připravuje dítě na správný úchop tužky. Můžete si zahrát hru: sejdeme se u…. Rodič říká písmeno, u kterého se pak všichni sejdou.

 

Na Lego Duplo napište písmena pomocí pastelek Stabilo Woody 3v1 (jdou velmi dobře umýt). Dítě pak spojuje kostky a do písmen. Obměnou může být spojování stejných tiskacích a psacích písmen.

 

https://www.dvatatove.cz/kufrik-s-magnety-zabavne-obliceje--eureka-kids/https://www.dvatatove.cz/magneticka-skladacka-princezny-celeho-sveta-eureka-kids/https://www.dvatatove.cz/magneticke-kostky-tlapkova-patrola-marshall-a-jeho-auto-magicube--5-kostek/

 

 

Pastelky Stabilo Woody 3v1 se hodí k další aktivitě. Na okno napište abecedu a dítě stírá hadříkem písmeno, které rodič určí.

 

Pod papírové kelímky, na které napíšete písmena, ukryjte drobné předměty začínající na dané písmeno. Dítě postupně kelímky zvedá a říká, co našlo. Při této aktivitě můžete dané slovo i vytleskat a spočítat slabiky.

 

IMG_2177 (kopie)

 

Jak vidíte, písmenka můžete objevovat opravdu zábavnými způsoby!

 

Napsala: Vendula Havlíková (@ve_pl), maminka na rodičovské a učitelka v mateřské škole