Kamenná prodejna znovu otevřena!

Jak jsme přišli na to, že Adélka potřebuje brýle?

Naše dcerka Adélka nosí od tří let brýle. Na instagramu se často ptáte, jak jsme vůbec přišli na to, že je potřebuje. Narážela do věcí? Stěžovala si, že špatně vidí? Mžourala? No, právě že vůbec ne...

 

Pravda je taková, že jsme prostě nepodcenili prevenci a už od dvou let jsme s holkama chodili k oční lékařce do Čelákovic k MUDr. Eleně Ryvolové. Byla vždycky strašně trpělivá, moc nás podporovala a díky ní jsme zvládli holky vždycky pořádně vyšetřit. Už po prvním vyšetření jsme odcházeli s podezřením na krátkozrakost u Adélky, která se jí nejspíš do budoucna projeví. Pak jsme chodili na prohlídky každý půl rok s tím, že ve třech letech paní doktorka rozhodla, že už Áďa potřebuje brýle.

 

Už při testování bylo evidentní, že brýle potřebuje. Maruška dávala všechny řádky z poznávání s přehledem, Áďa se moc snažila, ale spodní řádky prostě neviděla. Chtěli jsme ještě názor druhého odborníka, protože brýle byl pro nás velký zdravotní krok, a tak jsme Adélku ještě objednali do Prahy do Kukátka, což je oční klinika, která se specializuje na děti, a současně má smlouvy s pojišťovnami, takže nás to nestálo nic navíc (ale s některými pojišťovnami nemají nasmlouvané všechno, tak je nutné si to ověřit a hlavně se tam objednat ve velkém předstihu, mají plno na několik měsíců dopředu).

 

V Kukátku Áďa absolvovala 3hodinové vyšetření s rozkapáním a vybrala si nové brýle. Dost mě tehdy překvapilo, že na ně hodně přispívá pojišťovna, takže nás tyhle dětské brýle stály několik stovek, čekal jsem upřímně tak dva tři tisíce. Dostali jsme rovnou pozvánku na kontrolu po 3 měsících, která potvrdila, že jedno oko Ádi je tupozraké, proto nás vídáte na instagramu s okluzorem, tedy zalepeným okem. O tom napíšu samostatný článek.

 

IMG_3857-optometrie

Měli byste objednat svoje dítě na oční taky?

Podle statistik má nezjištěnou oční vadu každé 12. dítě ve věku čtyř let, takže přes 8 % dětí chodí po Česku s oční vadou a jejich rodiče to prostě netuší. Často se samozřejmě stává, že se na oční vadu narazí při preventivní prohlídce u pediatra, ale upřímně – nic vám nebrání, abyste po ukončeném prvním roku dítěte objednali potomka vyloženě na oční a každý rok tam chodili na preventivní prohlídku, stejně jako chodíte třeba k zubaři. Komplexně umějí vyšetřit dítě v ambulantních podmínkách od cca 2 měsíců věku, ale to je skutečně jen u dětí, které mají nějaký velký problém zjištěný u pediatra. Běžně se dělá screening na oční vady od 6 měsíců a komplexní vyšetření s kapáním většinou kolem prvního roku. Brýle lze nasadit již po prvním komplexním vyšetření – bez kapání to nemá vůbec cenu.

 

Často se na oční vadu běžně nepřijde, dítě nepozná, že jedno oko prakticky nepoužívá, protože mu stačí informace z toho oka zdravého. „Později pak ale dítě třeba začne narážet do věcí, působí neohrabaně, naklání hlavu na stranu, vyhýbá se některým hrám,“ popisuje MUDr. Petra Teplanová, lékařka Dětského očního centra Kukátko. Zbystřete, pokud si potomek stěžuje na bolesti hlavy nebo třeba malování a knihu přikládá neobvykle blízko. Více mrká nebo mžourá.

 

IMG_4996_upraveno

 

Nejčastější vada u dětí je dalekozrakost, která je vrozená. Ta se projevuje častějšími pády, nezájmem o hru s malými předměty, malování... I u malých dětí se ale může objevit krátkozrakost, jako právě u naší Ádi. Krátkozrakost také podporuje aktuální trend věčného koukání do mobilu a tabletu (což ale není náš případ). Nenechte se zmýlit tím, že vaše dítě prošlo v porodnici novorozeneckým screeningem bez problémů, tento screening má zjistit vrozený šedý zákal ne oční vady.

 

Napsal: Michal. Článek byl zkontrolován dětskou oční lékařkou a můžete se spolehnout, že informace v něm jsou pravdivé a správné.

 

https://www.dvatatove.cz/stabilo-woody-3v1-pastelka--vodovka--voskovka-10-kusu/https://www.dvatatove.cz/trojboke-voskovky-pro-mensi-deti---12-kusu-zdrave-kresleni/https://www.dvatatove.cz/ergonomicke-fixy-stabilo-trio-scribbi-12-kusu/
https://www.dvatatove.cz/relaxacni-pena-do-koupele-z-kokosu-a-balvniku-na--f/
https://www.dvatatove.cz/kondicioner-a-rozcesavac-vlasku-na--f--150-ml/
https://www.dvatatove.cz/darkovy-startovaci-set-prirodni-kosmetiky-pro-deti-a-miminka-na--f--6-ks/