Kamenná prodejna znovu otevřena!

Proč jsme dětem už ve 4 letech pořídili foťáky

Letošní Vánoce jsme měli velké dilema. Holky v květnu oslaví 4 roky, už je čas, aby se začaly alespoň základně seznamovat s digitálníma technologiema, ale zase si narovinu říkáme, že v nich rozhodně takhle brzy nechceme vypěstovat návyk na telefony, tablety etc..

 

Protože s tím budou stejně celý dospělý život, ale digitální gramotnost budou potřebovat, nic naplat. Tahle generace naopak dost pravděpodobně bude i u další digitální evoluce, o které se nám, devadesátkovým dětem, zatím ani nezdá, že by mohla fungovat. A budeme brzo taky jako naše babičky a dědové a budeme horko těžko stíhat digitalizační tempo.

 

DSCN0082

 

Našim dětem dáváme tablet do auta při cestách, mají ho mezi sedačkami a máme tam legálně stažené soubory s pohádkami z Netflixu. Pak ho mají v letadle na dlouhé cesty, tam smí i hrát hry, jako skládání puzzle, vyplňovačky, omalovánky, atd. Speciálně Adélka zatoužila občas hrát i doma. Nechceme jít formou striktního zákazu (teda o tom doma dost diskutujeme ještě), ale zatím se jako účinější jeví povolit časově omezený limit, třeba jednou týdně 10 minut a hlídat to.

 

DSCN0046

 

Co jsme jim ale dovolili a rádi, naopak je v tom ještě dárkem od Santy podpořili, je focení. Myslíme si, že to je ideální mix rozvoje digitálních dovedností a taky kreativity a zároveň tě to přirozeně s foťákem žene spíš ven, aby bylo co fotit. Koupili jsme jim Nikon Coolpix, nečekejte od toho zázraky, je to malý základní foťáček, stabilizace není dokonalá, ale tak asi ani rodič nečekáte za nějaké 3 tisíce nejvyšší obrazovou kvalitu v rukou dítětě… Nicméně je nárazuvzdorný a prý voděodolný, zatím ho testovaly jen dva dny doma, nafotily 200 rozmazaných fotek a pár povedených, tak tady je máte :-) Ale je to sranda, hodně je to baví a už se s nimi těší na výlety. Takže Santa donesl první digitální hračku, za nás ideální kompromis, když foťák povede zapomenout na tablet, tak pak ideální.

 

DSCN0143

 PS: Po přečtení totoho článku vás, co nás nesledujete nijak pravidelně, napadne jistě otázka proč sakra Santa? Je to tak, že naše děti mají česko-americké občanství, a tak naše Vánoce jsou rozložené do dvou nadílet. Jedna je klasicky od Ježíška, jedna od Santy druhý den ráno.

Napsal David