Kamenná prodejna znovu otevřena!

Jak jsme vybírali zimní oblečení pro naše holky

Maruška a Áďa letos už úspěšně vyrostly ze svých starých kombinéz, a tak přišel čas porozhlédnout se po oblečení, které holky budou nosit venku u baráku, ale využijí ho i na horách na hraní a dovádění. Jak správně vrstvit zimní oblečení pro děti? Víte to? My už jo...

 

Zimní sestavu jsme vybírali v obchodě Pro malé dobrodruhy, který známe už několik let. Je to jednak kamenná prodejna na Florenci (když jdete vedle Spořitelny směrem k Hiltonu), jednak taky e-shop. Zakládala ho Eva, která rodinným sportem žije a chtěla, aby i ostatní rodiče našly na jednom místě oblečení pro děti, které vydrží, nepromokne, neprochladne a tak dále... 

 

Loňská sezona

Naše holky strávily dvě zimní sezony v kombinéze od Tchiba (myslím, že to byla tahle, stejný střih, jen jiný vzor) a řekl bych, že byly úplně v pohodě. Nejsou úplně potivé, takže jsme nemuseli hrotit prodyšnost, důležité bylo, aby jim bylo teplo. První sezonu jim byla trochu větší, druhou sezonu jim ještě jakš takš byla, řekl bych, že netrpěly. Dával jsem jim do ní termoprádlo a nějaký svetr.

 

Tehdejší zimu jsme měli spíše občas problém s botami, holky měly sněhule Superfit, do města byly ok, ale při výletu lanovkou na Sněžku jim totálně promrzly nohy a někdo mi pak psal, že tyhle boty prostě nejsou do hor a že jsme měli pořídit ještě jiné. Asi jo! Letos bych už to vyřešil ponožkami s Merino vlnou, které budu letos dávat holkám do bot i na lyžování rovnou.

 

ruzohorky-michal

Letošní kombinézy

Rozhodoval jsem se mezi sety kalhoty+bunda vs. kombinéza. Holky se rády rochní ve sněhu, klidně zapadnou do čerstvého sněhu po pás a já nechtěl, aby jim sníh zalezl pod bundu, takže jsem šel do kombinézy. Je to i kvůli rychlosti oblékání, prostě do ní dítě navléknu, zapnu a jde se.

 

Líbily se mi varianty od Helly Hansen, ale rodinná rada na příjmu na Whatsupu mě přehlasovala vybrali jsme nakonec růžové od značky Didriksons, která je rostoucí. Teď je holkám trochu větší a pokud porostou normálně, vydrží jim tři sezony. Má v rukávech a nohavicích schovaný šev, který se, až dítě povyroste, rozpárá, a tím se prodlouží kombinéza o několik centimetrů. V pase má ještě zatahovací gumu, která kombinézu trochu vytvaruje a udrží lépe na těle. Teď ještě čtu, že by v rukávech měly být malé trojúhelníčky na připnutí rukavic, aby je děti neztratily, tak ty musím najít! Plus vodní sloupec má 10 000 mm, což je už super, je voděodolná a větruvzdorná, ale i prodyšná, takže se děti nezpotí. (Ale Eva mě upozorňovala, že jen podle vodního sloupce se to vybírat nedá, protože každá značka si udává trochu něco jiného...)

 

Snímek obrazovky 2020-01-29 v 22.55.43

 

Kombinéza stojí 3689 Kč, což není samozřejmě málo, ale když to vydělíte těmi třemi lety používání, tak investice do jednoho roku užívání není ve výsledku tak vysoká. Třeba já už jsem se jako rodič smířil s tím, že prostě dobré boty i oblečení pro děti něco stojí, často víc, než co si kupuju já sám. Navíc může děti mladší sourozenec, ale to asi znáte...

 

P1160825_vlese_do_textu

Spodní vrstvy

Na podzim, když jsme kombinézy nosili jen kolem domu, jsem ji nandával normálně jen na domácí oblečení bez termoprádla a mikiny. Když ale vyrážíte do mrazů, určitě je potřeba promyslet i spodní vrstvy pod kombinézou.

 

Na holé tělo s ponožkami a spodním prádlem rovnou oblékám už termoprádlo. Vybrali jsme set od Helly Hansen s Merino vlnou, má roztomilý vzor, ale teď koukám, že mají ještě jeden hezčí s kytičkama, ale ten je až na větší děti. Až budete vybírat spodní vrstvu, určitě nikdy nevybírejte bavlnu, protože ta se nasákne a děti pak pot studí. Funkční materiály odvedou naopak pot od těla ven. 

 

Jako prostřední vrstva pak stačí už jen fleecová mikina, dost možná už máte nějakou (několik?) doma, my pořizovali pruhované mikiny od Didriksons. Opět nedávejte bavlnu! Pokud plánujete být venku delší dobu, přidejte i fleecové kalhoty. 

 podni-vrstvy-obleceni

Doplňky do zimy

 

V Pro malé dobrodruhy udělali i speciální odkaz, kde jsou na jednom místě všechny věci, které jsme si u nich vybrali nebo se nám líbily, tak na to můžete mrknout.

 

 

Napsal Michal

Všechny články z našeho blogu najdete ZDE.