Kamenná prodejna znovu otevřena!

Lego podle věku: Jaké sady jsme pořizovali holkám?

Já sám jsem lego miloval od dětství a těšil jsem se, že si s ním budou hrát i naše děti. A tak jsme jim první sadu koupili, už když jim byl rok. Rozhodl jsem se udělat takovou časovou osu podle věku a inspirovat vás sadami, které mě (teda vlastně holky!) baví.

První lego: Po prvních narozeninách

Okolo roku začaly Maruška s Áďou opakovat zvuky zvířat, pořizovali jsme jim první sadu Duplo. Měli jsme nějakou základní sadu kostek a k tomu jsme přidali domácí zvířata – kočku, psa, kravičku a slepičku, aby mohly opakovat zvuky, což tuším Maruška zbožňovala. Na ten věk je to kupodivu super pomůcka, protože aspoň nemusíte furt dokola opakovat "Jak dělá kočička?", ale dítě ji může čapnout i do ruky. Postupně k nim přibyly i stáje, které jsme od někoho dostali, ale koukal jsem, že už je asi v obchodech doprodávají. Ale narazil jsem teď aspoň na roztomilou sadu s poníkem.

 

lego_b

 

lego_02

 

Vánoce ve 2,5 letech: Zvířátka a vlak

Když dětem bylo 2,5 roku, dostaly k Vánocům dvě velké sady Dupla, oboje na doporučení našich sledujících z Instagramu. Jednou z nich byl nákladní vlak. Dokupovali jsme k němu rovnou i koleje navíc, což doporučuju i vám, v té základní sadě jich fakt moc není. S vláčkem si hraju asi víc já než holky, čekal jsem, že je to bude bavit víc – stavět dráhu a vozit. Jen občas vozíme panáčky sem a tam. Nákupu nelituju, je fajn, že si maj doma k dispozici realivně "klučičí" hračku. Vlak se dá ovládat i aplikací v telefonu nebo tabletu, ale k tomu holky nepouštíme...

 

Víc se jim asi líbí druhá sada od Ježíška – Cesta kolem světa (teď ji prodávají v nové verzi a jmenuje se zvířátka světa). Doporučovali jste nám ji, protože je tam opravdu hodně zvířat, se kterými si děti vyhrajou do vyššího věku. V Legolandu jsme k nim přikoupili i krabičku s mláďátky, dohromady to vypadá hezky a často si s nimi hrajeme.

 

Obě investice do Dupla se určitě vyplatily a tyhle sady jsme, podle mě, vybrali fakt dobře.

 

lego_a

 

lego_01

Vánoce ve 3,5 letech – Duplo, princezny a Friends

Tři a půl roku už je takovej mezi stupeň: na Duplo už jsou holky celkem velké, ale ne zas tak velké, aby měly sílu z malého klasického lega... U nás pod stromečkem proto našly ještě další dvě sady Dupla. Marušce Ježíšek nadělil menší domeček s garáží, protože si holky rády hrají s postavičkami, Ádě zase velikou pouť. Dost jsem koukal – podával jsem oběma kostky tak, jak byly v návodu, a ony je už podle obrázků skládaly na správná místa. Čekal jsem, že tohle budou zvládat až mnohem později.

 

Během roku se nám doma už ale objevilo i menší lego, které jsme si přivezli v září z Legolandu jako dárek. Maru si tehdy vybrala Aladina a Jasmínu a její palác, Áďa zase kočár Popelky. Pod vánočním stromečkem u prarodičů zase navíc čekala ještě menší sada Lego Friends s takovou pojízdnou prodejnou umění.

 

Musím přiznat, že pouť a domek pomalu ustupují do pozadí a častěji vede Jasmína a Popelka. S tím ovšem přicházejí i časté hádky o jejich vlasy (protože Jasmíny vlasy jsou lepší a zaslouží si je i Popelka), případně tu a tam hledáme různé části těl princezen..

 

David se pokoušel rozvířit rodinnou debatu ve stylu „Já nevím, jak to lego pořešit, aby se tady pořád neválelo“, nicméně jsem ho přesvědčil, že se to vyřeší tím, že se s tím prostě smíří. No jo, bolí to!

 

lego_c

lego_d

 

lego_04

 

Lego pro tatínka

Kdo nás sleduje na IG pravidelně, asi ví, že jsem blázen do Harryho Pottera a že jsem si ho pod stromeček přál. Ježíšek mi přinesl Hodinovou věž v Bradavicích. Strávil jsem s ní tak čtyři pět hodin přes celkem dva večery. Měl jsem velikou radost, úplně dětskou, moc mě to bavilo a překvapilo mě, že je to tak propracovaný. Jsou to některé úkoly z Ohnivého poháru, vánoční ples a tak. Moc milé, kdo po něčem takovém touží, není ostuda si podobnou sadu koupit!

 

 

Napsal Michal

Všechny články z našeho blogu najdete ZDE.