Kamenná prodejna znovu otevřena!

Víkend s dětmi na Šumavě: Vlci, příroda a foukání skla

V pátek v poledne jsme vyrazili z Prahy a za dvě hodiny už jsme byli na místě: Kašperské Hory, Šumava, příroda a klid. Ovšem teploty nad nulou, na sjezdovkách spíš led, tak co s dětmi? My si vlastně vždycky stejně poradíme, takže nakonec z toho byl víkend nabitý zážitky. Tady jsou tipy, pokud byste se chtěli vydat Šumavou po našich stopách.

 

V rámci občasné spolupráce s Amazing places u nás na instagramu jsme vyrazili na dvě noci do Kašperských Hor, což je město na jihu Čech na kraji Národního parku Šumava. Bydleli jsme v Penzionu Grantl. Po cestě, která trvala asi dvě hodiny čistého času, jsme se ještě stavili na oběd v Sokolovně ve Strakonicích. Mají ultra velké porce, ultra nízké ceny (jídla na poledním meníčku prakticky do stovky), hodně příjemnou obsluhu, dvě jídelní židličky pro děti. 

 

P1180971_upr

Stylový penzion s dětmi počítá 

Naše ubytování představoval Pension Grantl, prvorepubliková vila (vlastně už postavená v roce 1912!), nově zrekonstruovaná (prakticky z ruiny) a tři prostorné pokoje s kuchyňkou v jeho nabídce. My bydleli v apartmánu Vydra, který má původní dřevěný strop, který byl fakt nádherný. Všude klid, výhled do krajiny a na starý kostel přes ulici. Pro děti tu mají připravenou truhlu s hrami, nechybí ani pastelky a omalovánky, slušný základ, který vám dokáže zkrátit chvíle s dětmi na pokoji (ale pro caparty do 3 let to tak úplně vhodný prostor není). Kdo se neobejde bez televize, tak ta je schovaná ve skříni, zato napojená na Netflix. A pro dospělé? Večery jsme na střídačku s Davidem trávili v sauně. Mimo zimní měsíce je ještě možné nechat si roztopit parní sud u altánku v zahradě a odpočívat tam.

 

V pátek jsme se prošli po náměstí a ještě jsme se stavili na kafe v místní pražírně Rósta kafe, byla celkem malá, dost nacpaná, ale na konci měli dětský koutek, zákusky plné šlehačky, takže ideál. Jen se připravte, že obecně v Kašperských Horách jsou ceny poměrně vysoké, což nás dost překvapilo.

 

GOPR1122_upr

 

P1180888_upr

Top výlet? Na vlky!

V sobotu jsme se stavili na snídani v Bistru pod nebem, dali jsme si vajíčka, holky toasty, nějaké mošty a vyrazili jsme na výlet.

 

První zastávka byla u Čeňkovy pily. Zastavíte hned na kraji vesnice Čeňkova Pila na malém parkovišťátku a vydáte se směrem k nástupnímu místu vodáků (jediná značka na místě), po pár stovkách metrů projdete kolem staré pily s náhonem a dorazíte k malé elektrárně a hlavně soutoku dvou řek: Vydry a Křemelné, ze kterých vzniká nová řeka – Otava. Super příležitost, jak dětem vysvětlit jako rodič, jak třeba vznikají nové řeky. Škoda, že je víc zajímá to, jak nejlépe švihnout šišku a kámen do řeky :) Nicméně máte pocit, že zkulturňujete ta pole neoraná...

 

Hitem dne byl ale výlet do výběhu vlků. Najdete ho kousek u vesnice Srní. Na cedulích hledejte Návštěvnické centrum Srní. Dojedete do areálu, kde je malé informační středisko a stezka do kopce (ale i s kočárem se to dá zmáknout). Cesta nahoru a dolu je prý dlouhá celkem 2 km, podle mě je to nahoru tak 10 kilometrů a dolu tak 500 metrů... Nicméně na kopci najdete dlouhou lávku, ze které můžete pozorovat vlky. My měli štěstí, takže se tam pod námi procházel dobrý tucet šelem. Holky opět více zajímalo, že můžou lízat led ze zábradlí, ale pak i na chvíli na vlky koukaly a komentovaly zklamání, že se na místě nenachází Karkulka a vlastně ani Jeníček a Mařenka. Vstup je zdarma, platí se pouze za parkování 30 Kč za hodinu, maximálně ale 100 Kč. Prodej svačiny na místě nečekejte, karty neberou, automaty nefungujou.

 

GOPR1143_upr

 

GOPR1151_upr

 

GOPR1163_upr

 

615af36e-0a7e-4c34-96d7-a5bd34d62362_vlci

Neděle: Foukání skla

Na neděli jsme dostali doporučeno navštívit malou sklářskou huť v obci Stachy. Koukněte na webu na jejich provozní dobu, jsou tam i o víkendu (což je na Kašperské Hory v zimě zázrak...). Nabízejí prohlídku, ale i možnost vyfoukat si do formy vlastní výrobek, třeba zvoneček, sněhuláka, skleničku na víno (!). Foukat a vybrat barvu nechávají děti od 3 let. Je to bezpečné, nemůže se vašim dětem nic stát, my se nejdřív taky trochu báli. V dílně mají ještě pejska, kterému můžete házet hračky, což holky naštěstí rozptýlilo, takže vydržely a každý z nás si vyrobil něco. Pošlou nám to poštou, tak uvidíme, jestli to vydrží...

 

Opět to má výchovný rozměr – děti vidí a na vlastní kůži vyzkouší, jaké to je vyrábět sklo a skleněné nádoby, to je přece super ne? Pan mistr a paní mistrová byli moc milí, k dětem vlídní a trpěliví. A to si vezměte, že naše holky umějí být torpéda... Áďa vyráběla zvoneček, abychom mohli zvonit na Ježíška, Maru vyrobila sněhuláčka, kterého dáme na stromeček o Vánocích místo špičky. Na stolečku si předem vyberete, co byste chtěli vyfoutkat, a rovnou vidíte i ceny. Většinou jde o výrobky v rozmezí 200-500 Kč, lze zaplatit kartou.

 

GOPR1198_upr

 

GOPR1202_upr

 

b6d76a3f-7d93-4a5b-bca7-d4a675027096_upr

 

GOPR1181_upr

Co nám ještě ostatní doporučovali v okolí Kašperských hor

 

Tak uvidíme, kam příště.

 

Napsal Michal

Všechny články z našeho blogu najdete ZDE.

 

https://www.dvatatove.cz/kniha-dva-tatove-a-zvedava-holka/
https://www.dvatatove.cz/platena-taska-ja-mam-kabelku-z-biobavlny--cerno-zlata/