Kamenná prodejna znovu otevřena!

Inspirace na jaro: S holkama budeme pěstovat zeleninu i dělat herbář

Venku nemrzne, což člověka tak trochu už láká vymýšlet projekty na jaro. No, na dva velké jsme už připraveni: máme super knížku pro pěstování zeleniny s dětmi a také lis na květiny, se kterým vyzkoušíme takový malý herbář... Pokud vás to zaujalo, můžete se inspirovat!

 

Plány na jaro jsou u nás jasné: budeme se učit pěstovat zeleninu, pečovat o ni, sklízet a vařit. A k tomu ještě budeme poznávat květiny a byliny kolem domu... Jdete do toho s námi?

Almanach pěstování zeleniny pro malé děti 

Když jsme měli autogramiádu naší knížky Dva tátové a zvědavá holka v Olomouci v knihkupectví Zlatá velryba, pořídili jsme holkám nádhernou publikaci Velká kniha zahradničení pro děti. Je zajímavě ilustrovaná, ale hlavně je v ní hrozně jednoduše popsáno, jak vypěstovat základní druhy zeleniny od setí, provzdušňování, stříhání a sklízení. Tahle knížka rozhodně nadchne pro věc děti i dospělé!

 

Najdete v ní i recepty. Kniha je rozdělená podle ročních období, takže v ní najdete aktivity po celý rok. My holkám označíme každé jeden vyvýšený záhon, kde budou moct pěstovat svoji zeleninu, starat se o ni, ideálně i sklízet a pak ji jíst :o) Asi bychom tam mohli dát motivačně i nějaké jahody, protože jejich sběr je u nás doba ideální. Adélka miluje hrášek, Maru zase rajčata, takže věřím, že každý ze záhonů bude unikát.

 

P1190760_upr

 

P1190750_upr

 

Herbář: uděláme si vlastní

U Lucky z Chytré opičky jsem před Vánocemi ještě vyžebral dřevěný lis na květiny (prodává ho za 249 Kč), který jsem viděl u ní ve skladu. Problém je, že bohužel nepoznám moc květin a bylin, které kolem našeho domu rostou, takže si myslím, že to bude probíhat tak, že s holkama něco sebereme, vyfotíme na instagram a budeme zjišťovat přes hlas lidu, co to je... Případně naplánuju nějakou exkurzi za odborníkem, který nám je pomůže rozpoznat, to je asi dobrý nápad...

 

Pamatuju si, že ve škole jsme museli sbírat rostliny na podzim, na jaře a v létě, protože se to mění, tak bych řekl, že to s děvčaty pojmeme společně stejně. Ještě bychom tomu měli dát nějaký design, nejspíš se odpíchneme od toho, jaký má Lucie zdarma ke stažení na e-shopu. Má tam jen takovou šablonku, která se dá vytisknout, vlepit vylisovaná bylina a je to. Ale možná bychom to měli pojmout ve větším stylu? Vytvořit si vlastní design? To je mi jasný, že bude náš herbář primárně hlavně plný třpytek :) :)

 

P1190801_upr

 

P1190837_upr

 

Jo a do toho jsem si vzpomněl, že můj se je ohniště a kotlík, ve kterém budeme vařit polévky a omáčky. Tak bych ho měl jít honem rychle vygooglovat... Užívejte jaro! PS: Už jste viděli naše nové tašky?

 

Napsal: Michal

 

https://www.dvatatove.cz/ja-mam-kabelku-jaro-/
https://www.dvatatove.cz/platena-taska-laska-rozdily-nedela/
https://www.dvatatove.cz/kniha-dva-tatove-a-zvedava-holka-s-pexesem--vyhodny-balicek/